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Plans to be supplied onboard the ship 
indicating the renewal thickness 
 
Rule Section 
 
3/2.2.2.1 Plans to be submitted 
3/2.2.3  Plans to be supplied onboard the ship 
12/1.1.3  Requirements for documentation 
12/1.4.2 Renewal criteria 
Knowledge Centre Question No 777 and 1058 
 
Description  
 
Procedure and specific instructions for what plans need to be submitted and what should be 
included in a “Renewal thickness plan.”  
 
 
Common Interpretation/Procedure  

A. Requirements for documentation (in accordance with the Rules – see figure PR1) 

Plans submitted for approval and plans supplied onboard the ship (Section 3/2.2.3) are to 
indicate the as-built and renewal thickness for each structural item (Section 3/2.2.1.3 and 
Section 3/2.2.1.4).  

The structural drawings that need to be indicated with renewal thickness if submitted at the 
time of class approval are the following: 
 
Key structural drawings that include; 

 Typical Midship section 
 Construction profiles/plans and deck plans 
 Shell expansion 
 Cargo tank construction plans 
 Typical oil-tight, watertight and non-tight transverse bulkheads 
 Fore End and Aft End construction plans 
 Engine Room construction plans 

 
Renewal thickness is to be marked for; 

 All plating members  
 All primary and local supporting members including face plates 

 

Figure PR1 

Indication of renewal thickness in accordance with the Rules 
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B. Alternative for documentation of renewal thickness for plans supplied onboard the 
ship 

B.1 (Ref. KC#1058) As an alternative to indicating the renewal thickness on the plans 
supplied onboard (Section 3/2.2.3) it is acceptable to indicate the corrosion addition beside 
the as-built thickness, tas-built, of each member. The renewal thickness formula (as indicated in 
the Rules 12/1.4.2.1) is to be included on each of the plans to be supplied onboard. Any 
owner’s extra is also to be clearly indicated on the drawings. See figure PR2 for an example. 

Figure PR2 

Indication of renewal thickness following alternative B.1 

 

 

Note: The renewal thickness formula (as indicated in the Rules 12/1.4.2.1) is to be included on 
each of the plans to be supplied onboard. 
 

B.2 (Ref. KC#777) As an alternative, it is acceptable to present wastage allowances in a 
separate plan ("Renewal thickness plan") if ship specific information is included and if it 
covers all structural elements. It understood that this plan is to be available/submitted at the 
plan approval stage and is to be approved. If the submitted structural drawings show renewal 
thicknesses then no separate "renewal thickness plan" is necessary for approval. See figure 
PR3 for an example. 

In case a Renewal Thickness Plan is prepared in a table format in lieu of indicating the 
renewal thicknesses on the structural drawings, all structural members listed in the table 
should have specific descriptions for easy identification.  The plan should include:  

 
 Ship’s specific information 
 As-built thickness (tas-built), corrosion addition (tcorr) and renewal thickness (tren) for 

all structural members 
 Owners extra is also to be included (town) 
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Figure PR3 

“Renewal Thickness Plan” following alternative B.2 

 

 
 

 

B.3 Further alternative methods such as providing corrosion additions on a simplified pictorial 
representation ("corrosion map") of the structure(s) and the formulae for deriving the renewal 
thickness, and other information such as owner's extra, may also be accepted.  All relevant 
information (as-built thickness, voluntary additions, corrosion additions, formulae, etc.) are to 
be given in the drawing in a reasonable and easy-to-understand manner that allows for 
relatively easy determination of the renewal thickness. 

Implementation date  
 
This CIP is effective from 1 September 2011. 
 
Background  
 
According to Section 3/2.2.3.1, plans indicating the renewal thickness for each structural 
items are to be supplied onboard the ship.  
In accordance with Knowledge Centre Question No 1058, the renewal thickness formula and 
corrosion addition can be indicated on the plans supplied onboard the ship beside the as-built 
thickness, tas-built of each member. 
Moreover, Knowledge Centre Question No 777 allows a separate plan ("Renewal thickness 
plan") if ship specific information is included in this separate plan where the plan covers all 
structural elements. 
However, the scope of plans that need to have renewal thickness indicate on them is still not 
clear. This Common Interpretation has been prepared to ensure a unified understanding of 
the requirement and to provide guidance on its practical implementation for classification 
purposes.  

  


